Je hliníkové nádobí jedovaté?

20. října 2017 v 15:32 | Kačenka |  Moje malé rejpáníčko
Jestli mě něco vždycky dožere, tak jsou to mladí markeťáci, kteří rozumí tak maximálně jídelníčku ve Starbucks, a už se rozhodnou psát články o nádobí. Což o to, číst to po nich a opravovat nesmysly je frustrující práce, ale to je můj problém. Horší je, když rozpoutají svou hloupostí celosvětovou fámu, která vděčně zapustí kořeny na kojících fórech.


Ale abych někomu nekřivdila - sama jsem kojila a na kojících fórech ucvrkávala nad rozmazanýma fotkama prvních hovínek, po kterých následovalo sedmdesát různých smajlíků. Dobře, přeháním, ale byla jsem tam taky. A co se tam denně rozebírá a hejtuje, to je kapitola sama pro sebe. Ale honem zpátky k nádobí.

Prodáváte litinové nádobí a máte napsat článek za 30 minut.


Tak zní zadání v každé druhé firmě, ne-li ve čtyřech z pěti, co se zabývají marketingem. Takže co nám řekne google? Jasně, litina je zdravá, zatímco hliník jedovatý. Chemii měli někteří naposledy na základce a to zrovna neměli čas kvůli chlebu ze šunkou, co žrali pod lavicí. Když jedovatý, tak jedovatý. Teď to jen přepsat, aby se lidi fakt lekli.

Kamkoliv se dneska podíváte, dočtete se, že hliník způsobuje Alzheimera, teda pokud se neodstěhoval do Humpolce, samozřejmě. A že nádobí z hliníku je samozřejmě fuj. Není náhoda, že je pod tím doporučení na skleněné, keramické, nerezové nebo litinové, které se čirou náhodou prodává zrovna v akci...

Jak to je s hliníkem doopravdy?

Klinické studie ukázaly, že mozek lidí postižených Alzheimerem obsahuje kuriozně vysoké množství hliníku. Hliník se tak dostal před poměrně dlouhou dobou pod drobnohled výživářů a chemiků a od té doby se na něm bádá, jako proč a jak. Nutno podotknout, že je hliník zastoupený v půdě (a to tak, že hodně) a je přírodního původu. Z půdy si ho berou rostliny a ty potom jíme. Další hliník je v kosmetice a v potravinových doplňcích a zdrojů pro lidský organismus je tak celkem dost.

U Alzheimerovy nemoci do dneška není jasné, jestli zvýšený příjem hliníku pomohl k propuknutí nemoci, nebo změny chemie mozku spojené s nemocí vedou k akumulaci hliníku. Jisté je jen to, že z nádobí v sobě hliník nikdo nemá a hned vám taky řeknu proč.

Točeňák z ešusu a k tomu Nohavica na kytaru

Kdo nikdy nebyl na čundru, neměl v ruce očouzený ešus a neusrkával z něj buřtguláš při poslechu kytarových akordů, o hodně v životě přišel. Někdo na tom vyrostl a ejhle - ešusy se dělaly z čistého hliníku bez povrchové úpravy, o příborech ani nemluvě, a vidíte, žijeme a úspěšně nám táhne na čtyřicet. Hliník se totiž na nádobí používá třeba i proto, že s jídlem nijak nereaguje. Teda pokud si nechcete udělat pořádnou kyselici a nechat ji v ešusu třeba týden v ledničce, pak už asi k nějaké reakci dojde. Ale ledničku si pod stan nikdo nebere.

Ale ani tohle není to hlavní.

Všechno hliníkové nádobí má dnes povrchovou úpravu.


Hliník je na nádobí super, ale taky docela připaloval. Proto se dnes potahuje nepřilnavými povrchy na bázi pryskyřic, keramiky a bůhví čeho ještě. Ty nepřipalují a hlavně - brání styku jídla přímo s hliníkem.

Kdo měl na minulém řádku výpadek, napíšu to znova - nepřilnavý povrch, kterým je ošetřené každé hliníkové nádobí na trhu, brání styku hliníku s jídlem.

Tak jaká jedovatost? Bude voda v PETce špinavá, když ji zavřenou postavíte do hlíny? Nebude. Bude jídlo jedovaté, když bude 10 minut na pánvičce s hliníkovým jádrem, která má povrch z titanové keramiky? Hádejte.

Jenže umělé povrchy jsou taky jedovaté...

Zatímco hliník se stal životu nebezpečným v hlavě mladých markeťáků v okamžiku, kdy svoji renesanci na trhu s nádobím zažívalo litinové nádobí, Teflon je jedovatý přesně od té chvíle, co někoho napadlo prodávat keramické pánve. Jsme doma? Teflon uvolňuje těkavou složku, poměrně něchutné PTFO. Ale jen když se začne pálit, což se přesně shoduje s momentem, kdy pánvička letí z okna i s nedělním guláškem. Světoví výrobci na umělou kauzu zareagovali a PTFO v umělých površích vyměnili za jiné látky, které začnou být jedovaté zase až se na trhu objeví něco nového...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 zdenkafridrichova zdenkafridrichova | Pondělí v 16:02 | Reagovat

Dík. Pěkný článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama